Jak upéct domácí italský chléb

V dnešním video receptu se naučíme připravit si domácí italský chléb, který jsme si všichni tolik zamilovali na dovolené v Itálii.

Aktuální covid situace nám cestování příliš neumožňuje. Rozhodla jsem se proto, že vám ukáži, jak si „pane casareccio“ můžete upéct i u vás doma v obyčejné elektrické či horkovzdušné troubě s pomocí pizza kamene.

Jaké suroviny potřebujeme na přípravu chleba?

Stačí vám pouze čtyři základní suroviny jako je čerstvé droždí, mouka, voda a sůl. Ideální kombinace mouky je italská mouka typu 00 smíchaná se semolinou. Poměr není pevně dán, můžete vyzkoušet více variant. Sami zjistíte, která z nich vám vyhovuje nejvíce.

V receptu není udané konkrétní množství mouky, protože tento postup zaručí mnohem kvalitnější těsto, které není příliš suché, ale naopak krásně hladké a vláčné.

Pokud budete mouku do vody přidávat postupně bude výsledné těsto mnohem lepší. Zapomeňte na celou kostku droždí, která se tak často mylně přidává do řady „italských“ receptů jako je třeba chléb nebo pizza.
Pokud dodržíte správný postup bude vám stačit opravdu malé množství! Ideální je 3-5g. Pro někoho to může být překvapivě málo, ale opravdu to stačí. Výsledné těsto je mnohem nadýchanější a voňavé. Jediné, co potřebuje, je čas a dlouhý odpočinek ;-).

Ingredience na náš recept:
– 3g čerstvého droždí
– 350ml vody
– kávová lžička soli
mouka 00 namíchaná se semolinou v poměru 3:1

Jaký je postup pro přípravu domácího chleba?

Důležité je začít výběrem kvalitních surovin. Když sháníme mouku, měli bychom se zaměřit na ty specializované na pečení chleba/pizzy. Na italských moukách to bývá často označené. Pro perfektní těsto je ideální zkoušet kombinovat různé mouky (některé druhy italských muk najdete nově v nabídce i na našem e-shopu).

Postup:

Začneme tedy tím, že droždí necháme chvíli před přípravou chleba venku, aby dostalo pokojovou teplotu a nebylo příliš chladné z lednice. Droždí rozdrolíme a rozmícháme jej v trošce vody.

Mezitím si do mísy nalijeme vodu, která by ideálně měla mít okolo 22 stupňů. Ve vodě rozpustíme sůl. To proto, aby nepřišla do přímého kontaktu s droždím. Do vody začneme postupně přidávat mouku. Také přidáme droždí.

Těsto zpracováváme do té doby, dokud není hladké. Vložíme jej do mísy a přikryjeme utěrkou. Dáme ho odpočinout na místo, kde je stabilní teplota a neproudí vzduch. Ideální je například vypnutá trouba. Necháme ho odpočívat zhruba 1 hodinu. Potom jej znovu zapracujeme a dáme odpočinout přes noc do lednice.

Druhý den jej vyndáme a necháme ho odpočívat již mimo lednici, aby těsto dostalo pokojovou teplotu. Ideální je opět vypnutá trouba nebo jiné podobné místo.

Následně těsto vyndáme a můžeme si všimnout úžasných bublin, které se nám na těstě vytvořili. Je to důkaz kvalitně připraveného těsta ;-).

Těsto položíme na pracovní plochu a roztáhneme ho pomocí prstů (těsto neválíme válečkem, jinak bychom přišli o veškerý vzduch nahromaděný uvnitř těsta). Následně vezmeme spodní část a překlopíme ji směrem ke středu. To samé uděláme s horní částí těsta. Překlopíme poté i pravou a levou stranu těsta. Díky tomuto procesu bude chléb silnější a lépe se nám udrží pohromadě. Nakonec těsto dotvarujeme do koule, kterou vložíme do kulaté mísy vysypané moukou. Přikryjeme utěrkou a těsto necháme asi 1h odpočívat. Celý proces roztahování a překlápění těsta můžeme znovu zopakovat.

Rozpálíme troubu na 230 stupňů. V troubě necháme také nahřát pizza kámen a dolů na spod trouby můžeme vložit nádobu s vodou (například postačí malý pekáč). Pečeme takto 15 minut. Pekáček s vodou vyndáme a chléb pečeme dalších 40 minut.

Pomocí dřevěné lopaty hotový chléb vyndáme a můžeme si jej ještě teplý a křupavý vychutnat v pohodlí domova…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..