Čerstvé citrusy jsem sehnala přímo od sicilských farmářů s bio produkci. Pokud byste chtěli také pomeranče ze Sicílie, tak se podívejte na Agrumi di Sicilia, která vyváží neošetřené prvotřídní citrusy do celého světa. A právě takové potřebujeme pro náš recept.
Základem dobrého receptu jsou totiž vždy kvalitní suroviny. Na výrobu marmelády stačí cukr a pomeranče. My si k tomu přidáme ještě pár dalších vychytávek.
Ingredience
1 kg pomerančů (s neošetřenou kůrou)
0,5 kg cukru krupice
1 citron
špetka skořice
sterilizované zavařovací sklenice
Postup
Pomocí škrabky nebo nože oloupeme kůru z pomerančů (a citronu). Dáváme pozor, abychom nesloupli i bílou část pod kůrou, která je hořká. Kůru dáme vařit do vody na cca 10 minut. Scedíme a proces alespoň jednou opakujeme.
Mezitím odkrojíme bílou část a odstraníme semínka. Dužinu citrusů nakrájíme na menší kostky. Přidáme k nim cukr a vaříme asi 40 minut na prudkém ohni. Ke konci průběžně mícháme a na posledních 10 minut přidáme i kůru.
Hotovou marmeládu rozmixujeme dle chutí každého (osobně v marmeládě nechávám větší kousky). Pomocí trychtýře nebo naběračky nalijeme marmeládu do sklenic, pevně uzavřeme a obrátíme vzhůru nohama. Necháme vychladnout. Skladujeme v lednici nebo špajzce.
Další tipy
Běžný recept z pomerančů a cukru můžeme obohatit právě o pomerančovou kůru a také o kůru a dužinu citronu (s neošetřenou kůrou). Jaké množství kůry do receptu přidáte, záleží pouze na vás. Skvěle se do pomerančové marmelády hodí také skořice.
Samozřejmě můžeme marmeládu ze sicilských pomerančů připravit pouze z pomerančů a cukru.
Tyto pomeranče jsou natolik sladké, že není potřeba příliš sladit. V receptu je doporučené množství, ale upravit si je můžete podle vlastní chuti. Dokonce mi známá z Apulie prozradila, že tuto marmeládu připravuje zcela bez cukru.
Tak Buon Appetito!