Ingredience (pro 4 osoby)
500g čerstvého špenátu
500g krátkých těstovin farfalle
hrst mandlí
olivový oleje
hrst nastrouhaného parmezánu
čerstvé krevety
1dc bílého vína
1 stroužek oloupaného česneku
sůl a pepř
Postup
Na pánvi osmahneme krevety na větším množství olivového oleje, zalijeme vínem, necháme jej odpařit a vypneme oheň. Mezitím si dáme vařit vodu na těstoviny (jakmile vře, osolíme ji) a připravíme si pesto. Do mixéru vložíme omyté a osušené listy špenátu, mandle (či piniové oříšky), olivový olej (dle potřeby), sýr a česnek. Rozmixujeme a dochutíme solí a pepřem.
Hotové těstoviny scedíme a smícháme v pánvi s krevetami a pestem. Můžeme do omáčky přidat i pár lžic vody, ve které se vařily těstoviny.
Alternativy a další tipy
Další oblíbené suroviny na omáčku jsou také chřest nebo cukety. Místo těstovin farfalle jako jsme použili my, můžete zkusit penne, fusilli nebo třeba garganelli. Z dlouhých těstovin jsou nejlepší špagety, fettuccine nebo pappardelle.
Skvěle se k tomuto receptu hodí také ovčí sýr pecorino, piniové oříšky. Do omáčky můžete kápnout trošku citronové šťávy, přidat cibulku a smetanu (např. pro omáčku z chřestu namísto špenátu).
Tradičním postupem výroby pesta je samozřejmě hmoždíř. Tento způsob přípravy je šetrnější a nedochází při něm k zahřívání listů a olivového oleje, který má potom tendenci hořknout. Nicméně, když vás tlačí čas, není nad pomoc kuchyňského robota.